dissabte, 30 de desembre del 2017

La noia del Cacaolat.

Jordi Vilader Riera, en un cicle de l'Aula de Cultura al Teatre Auditori de Cardedeu va relatar la història del Cacaolat. Parla del seu avi:

"Explica que Marc Viader Bas va ser empès per la penúria econòmica familiar a migrar de la masia, i va anar a Barcelona a buscar feina. Allà va començar a treballar a una lleteria del carrer Xuclà en un moment en què es començava a prendre llet per prescripció de metges i farmacèutics. Fins llavors, la llet gairebé es prenia d’amagat perquè la majoria de gent que la bevia era perquè tenia tuberculosi.

Al cap de poc temps va comprar la lleteria i cap a la meitat dels anys vint, ja en tenia més d'una i s’havia convertit en empresari.

Un viatge a Hongria, d’on era un dels seus treballadors, li va donar la idea de fer un batut amb xocolata aprofitant la llet descremada que fins llavors es llençava a rebuig. Després de fer moltes proves per veure com es podia conservar i produir industrialment, es va trobar una fórmula per fer el xarop base que la família ha guardat gelosament.

Crea Letona junt amb altres lleters i, a poc a poc, es va fent una gran empresa. Marc Viader creia molt en la publicitat i al fet d’aprendre coses viatjant a l'estranger. D’allà va adquirir maquinària i sistemes de conservació.

Abans de la guerra, cap als anys 30, la seva mascota publicitària era una noia a la qual en deien “la Negrita”. Anava bastant escotada i amb faldilla curta. Això va fer que un cop acabada la guerra els anuncis s’haguessin de fer en castellà i la mascota fos un nen robust que es deia “Pepi”.

http://www.elnasdecardedeu.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=3326:177-cacaolat-un-nom-lligat-a-la-historia-de-cardedeu&catid=69&Itemid=188

Una altra imatge de "la Negrita":

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada