diumenge, 22 de maig del 2011

L'Eneida


La il·lustració de la portada representa a Virgili entre Clio (musa de la història) i Melpómene (musa de la tragèdia) amb una màscara a la ma.

Publi Virgili Maró, un xaval que ara comença, (70 aC-19 aC) per tant neix en l'epoca republicana i mor durant el regnat d'August en l'actual Pietole prop de Mantua.

Cap l'any 29 aC comença a escriure la Eneida, es a dir, en torn als 41 o 42 anys. Aquesta obra li ocupà al voltant d'onze anys. Al poc d'enllestir-la va fer un viatge cap a Asia Menor per validar la informació que havia fet servir en l'Eneida i quan tornava, acompanyat d'August, ja a Brindisi, va demanar a August que la destruís. August, amb el mateix seny que els amics de Kafka, no li va fer ni cas.

Alguna llegenda parla que Virgili escrivia sols tres línies al dia. Ja podria ser. L'Eneida conté 10.000 línies, per tant: 10.000 / 3 = 3.333 dies, es a dir, poc més de nou anys. Si va trigar onze anys, encara anava massa de presa...

L'edició de "La butxaca" traduïda per Joan Bellès i bassada en la traducció de R.A.B. Mynors de la Oxford Classical Texts conté un útil índex de noms que ajuda força a la comprensió dels fets tant per les relacions entre els personatges com per l'aclariment de les duplicitats dels noms dels personatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada